• English
  • Bulgarian
 
 
 
 
МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ НИ СЪВЕТВАТ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ПУБЛИЧНО-ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО ВЪВ СЕКТОРА НА... Печат
Wednesday, 30 October 2013

Екип от чуждестранни експерти начело с г-н Ян-Нико Апелман, Кралски заместник-комисар на Регион Флеволанд (Холандия), беше на работно посещение по международния проект „Региони за зелен растеж [1] на територията на Софийска област.

По време на посещението се извърши обмяна на опит и се обсъдиха конкретни инструменти, механизми и подходи на регионалната политика, които подобряват достъпа до финансиране и ускоряват инвестициите в устойчива енергия (възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и мерки за енергийна ефективност (ЕЕ).

Срещата е организирана по проект „Регионални политически инструменти и подходи за подобряване на достъпа до финансиране за стимулиране на инвестициите в сферата на устойчивата енергия“ от  фондация „Евро – перспективи” (ФЕП) и Областна администрация на Софийска област.

По време на четиридневната си визита, екипът експерти от Холандия, Гърция, Румъния и Великобритания се срещна с  представителите на местните власти, министерствата и бизнеса.

Съвместната работната група посети и вече  реализиран обект  МВЕЦ „Церово“, публично-частно партньорство между ПВБ Пауър България АД и Община Своге. На срещата се проведе дискусия между чуждестранните експерти и представители на общини от Област Софийска по темата „финансиране на ЕЕ и ВЕИ”, в която участваха инж. Жоро Цветков, кмет на Община Своге.

„Бях вдъхновен от проекта ВЕЦ „Среден Искър“ на Община Своге и ПВБ Пауър България. Това е един чудесен пример за публично-частно партньорство по проект за ВЕИ. Важно е обществото  да осъзнае, че подобен тип партньорства и инвестиции носят позитиви както за инвеститора, така и за общината и хората, живеещи в нея. Именно за това подобни проекти, подобни постижения, дори, трябва да бъдат използвани като пример от други общини,“ сподели г-н Апелман.

Експертите изтъкнаха, че публично-частните проекти за ВЕИ и ЕЕ са изключително печеливши и за двете страни, както в икономически, така и в социален аспект, тъй като не само допринасят за икономическото развитие, но и отварят много нови работни места и възможност за развитие на човешкия ресурс в региона.

На последвалата среща в Областна администрация на Софийска област, чуждестранните експерти представиха своите заключения и препоръки към областта и прилежащите ѝ общини по темата за развиването на проекти и дейности в сферата на устойчивата енергия.

Макар да изтъкнаха като наши предимства големият потенциал в областта на ЕЕ и ВЕИ, добре разработената мрежа от НПО и разработената национална политика в сферата на устойчивата енергия, експертите посъветваха представителите на Областна администрация да обединят усилията на всички 22 общини в Софийска област за стимулиране на инвестициите в сектора, както и да улеснят публично-частните партньорства за проекти, свързани с ЕЕ и ВЕИ с цел привличането на чужди и наши инвестиции. Като най-големи  пречки за областта в сферата на инвестициите, екипът посочи недостатъчния капацитет и познания на ниво общини за достъп до финансиране, липсата на добра комуникация и координация между общините и между местни и регионални партньори и липсата на конкретен план и цели (включително и за финансиране), касаещи възобновяемата енергия.

„Софийска област има огромен потенциал за привличане на инвестиции по подобни проекти – за това е важно да е ясно – както за администрацията, така и за обществото: проектите за ВЕИ и ЕЕ са печеливши за икономиката, обществото и околната среда и следва да бъдат развивани,“ заключи г-н Апелман.

 

За контакти: Велеслава Цакова

Фондация „Евро – перспективи”

0887 550 138

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите

 
< Предишен   Следващ >
 
 
 
 

Търсене
Кой е тук?
Статистика
Потребители: 3
Новини: 120
Връзки: 5
Посетители: 490429

 
 
© 2019 Euro Perspectives Foundation
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
eXTReMe Tracker