• English
 • Bulgarian 
Начало
Проектът
Резултати и дейности
Каталог
Полезни връзки
 
 
 
vizualizacia_uchilishte.jpg
 
Информационни кампании
 
 

ОТГОВОРНИ И ПРЕДПРИЕМЧИВИ УЧЕНИЦИ СЪЗДАВАТ СВОЯ СОБСТВЕНА МЕСТНА ВЛАСТ ЗА ЕНЕРГИЯТА

ТАБЛА-САНДВИЧИ, ХАРТИ И НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ СЪЗДАВАТ ВЪЛНООБРАЗЕН ЕФЕКТ В ХЪРВАТИЯ

УЧЕНИЦИ ИЗУЧАВАТ ЗАДЪЛБОЧЕНО ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В РУМЪНИЯ

„ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ – ТОВА Е РЕШЕНИЕТО”

 
 
 

 
kids4future.jpg
Проект: „Деца за бъдеще” (Kids4Future), 2007 – 2010, осъществен по програма Интелигентна енергия за Европа

Участници: Координатор на проекта е норвежката енергийна агенция Енова, а в него участват представители на Белгия, България, Гърция, Испания, Полша, Словения, Словакия, Финландия и Швеция.
Участници от България са Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) и 22 училища от София, Перник, Белоградчик, Враца, Монтана, Плевен, Тетевен, Панагюрище, Хасково, Смолян, Ардино, Момчилград, Гълъбово, Сливен, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Варна, Провадия и Бургас 

kids4future2.jpg
Целева група: учениците от 3, 4 и 5 клас. Проектът е насочен към минимум 20 пилотни училища във всяка от 10-те партньорски страни от Европейския съюз.

Описание
 
В основата на действието са обща платформа и една обща марка. Платформата е една универсална история за енергията, която има за цел да създаде разбиране и интерес у учениците към енергийните проблеми, устойчивото бъдеще и глобалните енергийни предизвикателства. Въз основа на тази обща платформа проектът стартира разнообразни дейности с един и същ визуален профил. Дейностите са насочени в сфери от ежедневния живот на децата - училище, телевизия, събития и интернет. Всички инструменти и дейности са част от една интегрирана програма. Тясно сътрудничество с училищните власти, експерти по комуникации и други гарантират качеството на дейностите. 

Книгата с разкази „Повелители на дъжда” в три тома е забавна история за спасяването на планетата Йония и планетата Земя, като обяснява промените в климата за деца. Историята на Повелителите е написана от един известен норвежки автор Клаус Хагеруп и така той създал вселената на Повелителите на дъжда. Трилогията е преведена на български език, издадена е и е разпространена сред участващите училища. 
 
kids4future3.jpg
 
Интернет страница на „Повелители на дъжда” www.rainmakers.bg*  с информация за енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници и устойчивото развитие; книжки, филмчета, игри, тест с диплома, материали за обучение, и информационни материали (брошури, бюлетини, листовки) е била друга важна дейност по проекта. Интернет страницата е активна, но за съжаление голяма част от информацията вече не е достъпна. Достъпна е обаче играта „Къщата на повелителите на дъжда”. Тази къща е мястото, където много енергия се губи. Всеки може да потърси местата където се губи енергия и да използва своите знания, за да постигне максимално спестяване на енергия.

Материали: 
 
 • „Повелители на дъжда” том 1, 2 и 3 (налични в pdf формат - възможно е да се даде линк към тях)
 • Играта „Къщата на повелителите на дъжда” (http://www.rainmakers.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=90
 • Инструментите на Повелителите на дъжда – част 1, 2, 3
 
Инструментите са разпределени на три части: 1. Повелителят на дъжда Е; 2. Повелителят на дъжда знае; 3. Повелителят на дъжда може, следвайки трите части на историята за „Повелителите на дъжда”. За всички три части са включени а) прочитане на книгата, б) дейности и в) теми (последващи въпроси и дейности, описани накрая на всяка книга).

Линк: www.rainmakers.bg
 Зелен екип е група от двама ученика първа година в общинския колеж Сейнт Майкълс: Кателин Маккарти и Джейми Мълкийн. Като част от проекта „Една добра идея” на Агенцията за устойчива енергия на Ирландия, те инициират кампания сред съучениците си за спестяване на енергия в училище и за намаляване на въглеродните емисии.
 
kids4future4.jpg
 
 
Като част от кампанията си, те разработват игра на дъска. Целта на играта е да се достигне дървото в центъра, като се избягват лоши карти като например „Ти остави телефона си да се зарежда цяла нощ – върни се с 2 места назад”. Играта е насочена към големите ученици в началното училище и малките ученици в средното училище.
 
kids4future5.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За рекламиране на играта и кампанията, те решават да бъдат домакин на "Свободно време за игра на дъска" – сутрешно кафе за ученици. Очакват, че около 150 души ще присъстват на това събитие. Това също така ще финансира необходимите рекламни елементи на техния проект, т.е. планираните за разпространение над 200 брошури.
 

По време на първия етап на проекта те са провели проучване в две селски местни начални училища. Поради шокиращите резултати, те решили да обучат младото поколение за въглеродните емисии и енергийната ефективност. За да направят това, те ще се посещават двете основни училища всяка седмица и ще ги обучават по тези изключително важни теми.

 
Те също ще разпространяват своите брошури по време на посещенията. Към края на техните посещения в училищата те ще представят своята образователна игра на дъска на учениците като заключение на своята образователна програма.

 


 

Целева група: ученици на възраст 16 – 17 години, учители

Дейности и резултати:

Учениците създадоха своя собствена компания за опазване на околната среда – ALEA.  „Служителите” й:

 • убедиха местните власти да дадат на тяхното училище 15 000 евро за закупуването и тестването на нови енерго-спестяващи уреди;
 • си сътрудничиха, за да спомогнат създаването и рекламата на еко-жилище в местния жилищен комплекс;
 • проведоха „големия ден на пуловерите”, спестявайки 100 евро от отоплението на тяхното училище;
 • създадоха екип с училище от Румъния, споделяйки чрез скайп и блог на английски език.

Описание: учениците на учителя по технологии Фабиен Тора (специалност „Технология и възстановима енергия”) се превърнаха в служители на компания, създавайки ALEA, местна енергийна власт, предлагаща оценка на енергията, технологични подобрения, промяна на навиците и управление на консумацията на истински клиенти. ALEA има всички елементи за една компания. Счетоводен екип създаде сложни финансови модели, които показваха дневната, седмичната и месечната консумация на енергия, докато техническият екип работи по оценката и инсталацията на енергоспестяващи решения. С помощта на детектори за топлина и измерватели на енергия бяха създадени прототипи на еко-къщи и експерименти, за да се демонстрира количеството спестена енергия, когато се използват уреди като бутони за проследяване на топлината. Има и отдел по контрол на качеството, комуникационен екип, който осигури отразяване в медиите и набра средства за благотворителност чрез по-слабо отопление през „големия ден на пуловерите” и отдел Човешки Ресурси, който проведе срещи за повишаване на осведомеността за енергията, наречени „философски кафенета” за другите класове. Компанията си има лого, лозунг и мисия и работеше в тандем с външни партньори. Френската енергийна компания EdF даде съвет на момчетата за енергийна ревизия, а местният строител Alliade Habitat, ги включи в дизайна на еко-апартамент, който те използваха като модел, за да помогнат на жителите на местния жилищен комплекс да намалят сметките си за енергия. Местният авторитет Rhone-Alpes беше толкова впечатлен, че даде на класа 15 000 евро, които да похарчат за най-съвременните решения за спестяване на енергия. Училището, чрез ALEA, сега следи ефективността на тези технологии във времето, което е тест за тяхното по-нататъшно развитие. Последна стъпка в проекта беше презентация пред политиците от престижното общо събрание на Rhone-Alpes. Тук отдаденият екип успя да демонстрира самочувствие, експертните си знания по въпроса и размера на своите постижения. През 2012 – 2013 г. 20 ученика са избрали специалност „Технология и възстановима енергия”, преподавана от Фабиен, включително и три момичета, които избират устойчивото развитие като своя бъдеща кариера.

Екип на проекта: 16 ученика – момчета, на възраст 16 - 17 години, учителят по технологии, подкрепен от учителя по английски език.

 


 

 

Целева група: ученици на възраст 8 - 14 години и учители

Дейности и резултати:

 • 765 ангажирани ученика
 • Улични манифестации
 • Лобиране от кмета на града
 • Телевизионни и радио предавания
 • Спонсориране от частния сектор
 • Създаване на книга за местните библиотеки
 • Засаждане на дървета
 • Представяне на проекта пред други училища

Описание: училищната кампания може да се нарече впечатляващо постижение за местната общност. Учители от различни дисциплини, ученици на различна възраст, родители, бизнесът, медиите, широката общественост, общината и местната електрическа компания – всички те бяха част от тази колоритна дейност. Учениците превзеха улиците на Копривница, облечени в ярки табла-сандвичи, насърчаващи икономията на енергия. Листовки, обясняващи как харчим и как можем да пестим енергия, бяха изготвени и раздадени на 765 ученика от училището, на техните родители и други хора. Дори кметът съдейства с лобиране по темата. Той беше публично награден с харта за подобряване на града. Тази информация все още се предава чрез посещения на заинтересовани училища от цяла Хърватия. Училището свърза проекта и със световните събития. По време на проекта ужасно цунами удари бреговете на Япония, причинявайки изтичането на гориво от ядрената централа Фукушима. Това породи дискусии относно предимствата и недостатъците на ядрената енергия и инициативата за засаждане в училищния двор на дървета японска череша, дарени от дружеството за комунални услуги. Околната среда е въведена в редица дисциплини в хърватските училища, но няма отделен предмет със собствена програма.

Екип на проекта: 90 ученика на възраст 8 - 14 години и 8 учителя.

 


 

 

Целева група: ученици на възраст 14 – 19 години и учители

Дейности и резултати:

 • 1500 участници със своите велосипеди проведоха кампания, организираха изложба и разискваха екологични проблеми, свързани с обучението по етика

Описание: улиците на Сибиу ще се залеят в зелено когато 1500 ученика, облечени в рециклирани тениски в изумруден цвят излязат по тях на зелен марш на велосипедите си. Това е една от множеството дейности за привличане на внимание, инициирани от учениците от училището, за да отправят своето послание, че и „малките действия имат значение”, когато става въпрос за икономия на енергия. Една арт изложба по темата на екологичното съзнание, една „Зелена седмица”, участието на ученици, проучвания, плакати и брошури, националните медии, работата и създаването на модели от рециклирани материали, вдъхновени от филма WALL-E, бяха част от творческата кампания на гимназията. Чрез проекта се насърчава работата в екип и се показва силата на колективните действия. Виорика Марку, учител по религия, свързва концепцията за екологичната отговорност с преподаването по етика, включено в рамките на учебната програма за нейните класове. Редно ли е да разрушаваме нашия свят? Как действията на едно лице могат да повлияят върху много хора?

Екип на проекта: 67 ученика на възраст 14 – 19 години и 3-ма учители.

 


 

 

Целева група: ученици на възраст 8 – 14 години и учители

Дейности и резултати:

 • Пеша до училище – 300 ученика и техните родители
 • Рап песен, спомената в новините на националните телевизия и радио
 • Планирано спиране на тока в училище, което подчерта стойността на енергията

Описание: радостта е източникът на енергия, който зарежда ръководителя на проекта Петра Турк и екипът на „Дай ми енергия” в началното училище в Словения, една 200-годишна институция, която е участник в европейските проекти за опазване на околната среда на Комисията в продължение на 14 години. „Дай ми енергия” има три направления. Първо - закачлива рап песен, разработена и изпълнена от учениците, която се хареса на четири национални телевизии, които интервюираха учители и ученици и излъчиха рапърите, които я пееха. Няколко пъти песента се завъртя и по националното радио. Второ – „Един ден без кола”. 300 ученика бяха поканени да дойдат на училище пеша, с велосипед или на ролкови кънки. Родителите и учителите оставиха колите си у дома и училищният паркинг се трансформира в игрална площадка. Трето – „Без електричество”. 24-часово прекъсване на електричеството, направено от учителите през месец декември, остави всички ученици без отопление, компютри и топла храна. За учебния процес се е използвала само естествената светлина. Учениците бяха насърчени да приложат този експеримент и в къщи, като едно момче го е приложило на практика.

Екип на проекта: 14 ученика на възраст 8 – 14 години и 5 учителя.

 


 

 

Целева група: ученици на възраст 16 – 17 години и учители

Дейности и резултати:

 • Училищно проучване за установяване реалното потребление на енергия и навиците на учениците и изготвяне на комуникационна кампания на базата на това
 • Създаване на уеб сайт и уики и разработване на цифрова игра, която имитира формата на популярно телевизионно шоу като предлага въпроси и отговори за енергийната ефективност и отговорно поведение

Описание: „Сортирате ли отпадъците си за рециклиране?” е първият въпрос, който учениците зададоха на своите връстници в училищна анкета. Никой не беше отговорил с „да”, а 81 % бяха отговорили с „не”. Това даде на класа усещане за величието на задачата пред тях, а именно да повишат осведомеността на съучениците си по енергийните въпроси. От анкета стана ясно още, че половината от анкетираните имат „някакво” разбиране за значението на опазването на водите и необходимостта от това изглежда по-очевидна и свързана с ежедневния им живот. Що се отнася до икономията на енергия, обаче, мнозинството „не вярват, че поведението им е важно”. Екипът на проекта заключи, че учениците в тяхното училище „знаят как да го направят, но не чувстват необходимостта да го направят”. Това предизвика коментари и след определянето на посланията и развитието на стратегия, класът започна оживени семинари, интересни изложби, конкурси, панели, забавна цифрова игра, както и информационен сайт.  Те също се присъединиха към външни кампании като „Светофар за обучение” и „Часът на Земята”, разработиха своите Фейсбук контакти и подкрепиха програми за рециклиране на старо оборудване и дрехи. Съучениците, родителите и приятелите на всички получиха специални съобщения относно необходимостта да пестим невъзобновяемата енергия и възможността за алтернативи. За класа вдъхновяваща част от проекта беше посещението на местното кметство, където те присъстваха на сесия, посветена на това как да организират семинари. Децата научиха как да адаптират своето послание към тяхната аудитория и като резултат се облякоха като майката природа за поредица от „дни с раничка” за най-малките ученици в училището. Липсата на финансиране понякога правеше изпълнението предизвикателство, но все пак успяваха да намерят решения. Например една  страхотна идея за фотографска изложба за информираността за ефективна енергия се оказа твърде скъпа и те я направиха виртуално.

Екип на проекта: 20 ученика на възраст 16 – 17 години и 1 учител.

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Търсене

www.ngogrants.bg

 
 
© 2019 Euro Perspectives Foundation
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
eXTReMe Tracker