• English
  • Bulgarian
 
 
 
 
Качеството на храната, мястото на микро и малките производители и как да се осигурят условия за... Печат
Tuesday, 17 June 2014
loga_group.jpg

 

Проект LOCFOOD „Местните храни – стимул за развитието на местния бизнес” събира на 19 юни в хотел Арена ди Сердика в София партньори от девет европейски страни за обмяна на опит и добри практики.

Темата на международния семинар, който ги среща, е „Съвременни маркетинг инструменти за подкрепа реализацията на продуктите на микро и малки фирми от сектор храни”. 

На форума експерти от Министерството на земеделието и храните представят Мярка 16 „Сътрудничество“ и Тематична подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства по ПРСР за периода 2014-2020. Проф. Пламен Мишев от УНСС коментира състоянието и проблемите при маркетинга на местни продукти. „Къси вериги на доставки на храни в България” е темата на презентацията на Мъгърдич Хулиян от Национална селска мрежа.

Добрите практики на партньорите представя Бари Куин от Университета на Ълстър, Великобритания. Проектът LOCFOOD „Местните храни – стимул за развитието на местния бизнес” започна през декември 2011 г. с финансиране по Програмата на Европейския съюз ИНТЕРРЕГ ІVС и Министерството на регионалното развитие. В проекта участват 13 партньора от 9 държави. Водещият партньор е от Норвегия, а останалите са от Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Словения, Швейцария, Швеция, България с фокус в област Софийска. Координатор за проекта у нас е Фондация „Евро – перспективи”.

Основната цел на проекта е обмяната на опит и добри практики в регионите за подпомагане на микро и малките предприятия в областта на храните. По проекта са проучени добри практики, които създават условия за развитие на местните пазари и популяризирането им сред производителите и потребителите; за разработване и прилагане на маркетингови стратегии за повишаване на информираността за местните продукти, представяне на „историята” на добрия местен продукт и свързването му с туризма и фокуса върху регионалната идентичност; както и за подкрепа на местния сектор храни – регулаторна рамка, маркетинг инструменти, инициативи и програми на местно ниво, подкрепяни от местните и държавни власти.

На 20 юни срещата ще продължи с посещение на производители в Софийска област.

Подробности за проекта на страницата на координатора http://www.europerspectives.org/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=139 и в новините на портала http://www.clubpredpriemach.com/bg/profiles/305/news.html

За контакти и въпроси
Ирина Керемидчиева
Медиен консултант на форума
Тел. : 0889 789 789
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите

Предварителен дневен ред:

09.00 – 09.20 Откриване: МЗХ (очаква се потвърждение) и ръководител на проекта г-н Томи Нилсен, Норвегия

9.20 – 9.40 Маркетинг на местни продукти – състояние, проблеми, предизвикателства, видове маркетинг канали, Проф. Пламен Мишев, УНСС

9.40 – 10.00 Къси вериги на доставки на храни в България, Мъгърдич Хулиян, Национална селска мрежа

10.00 – 10.20 Преработка на мляко и месо във фермата и директни продажби - предизвикателство и възможност за българските фермери“, Стоилко Апостолов, Фондация Биоселена

10.20 – 10.50 Кафе почивка

10.50 – 11.10 „Примери от практиката за маркетинг на местни продукти и форми за подкрепа, Ивана Мурджева, Национално Сдружение на малките семейни ферми и преработватели.

11.10 – 11.30 Резюме на добрите практики на партньорите на Локфуд, Бари Куин, представител от Великобритания

11.30 – 11.50 Програма за развитие на селските райони в подкрепа на микро и малките производители. Мярка 16 „Сътрудничество“ и Тематична подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства, г-жа Мая Нинова и г-жа Божура Фиданска, МЗХ

11.50 – 12.30 Заключителна дискусия с участието на партньорите и на гостите от България на семинара

12.30 Коктейл

 
< Предишен   Следващ >
 
 
 
 

Търсене
Кой е тук?
Статистика
Потребители: 3
Новини: 120
Връзки: 5
Посетители: 495700

 
 
© 2019 Euro Perspectives Foundation
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
eXTReMe Tracker